Biologisch groeit

Rastite ekološki

Srećom, Frank nije jedini koji ima sklonost prema organskom. Sve veći broj ljudi bira organske proizvode, uključujući i za svoju djecu. Kao rezultat toga, povećava se broj poljoprivrednih i hortikulturnih tvrtki koje se bave organskom proizvodnjom, a asortiman organskih proizvoda u trgovinama buja. S više od 2.100 registriranih organskih farmi u Nizozemskoj i 75.000 hektara organske poljoprivredne zemlje, dobro smo na putu. Međutim, što se nas tiče, to još uvijek nije dovoljno. (Izvor: www.skal.nl)

Posljednjih godina povećao se i broj organskih uzgajivača koza koji osiguravaju sve više organskog kozjeg mlijeka. U 2019. godini u Nizozemskoj je proizvedeno preko 36 milijuna litara organskog kozjeg mlijeka. To je više od 45% u odnosu na 2017. godinu! (Izvor: www.CBS.nl)

Organsko: je li to toliko drugačije?

Organska poljoprivreda je manje intenzivna i bolja za biološku raznolikost. Stoga je naše organsko prijelazno mlijeko izrađeno od organskog mlijeka i proizvoda iz organski uzgojenih biljaka. Naši organski i kozji farmeri slijede razne propise o podrijetlu svojih sirovina, proizvodnji, skladištenju i obradi svojih proizvoda. I to se nadzire.

Svi organski usjevi koje koristimo proizvode se bez kemijskih pesticida ili umjetnih gnojiva. Isto vrijedi i za livade na kojima pasu naše organske koze te hranu koju dobivaju. Staje u kojima se drže koze pokrivene su udobnim slojem stelje, a koze imaju više prostora nego u običnoj staji. Naše organske mliječne koze također se ne liječe (preventivnim) antibioticima ili hormonima. Osim toga, naše prijelazno mlijeko ne sadrži sastojke dobivene genetskom modifikacijom (GMO). Zapravo, korištenje GMO za dobivanje sastojaka strogo je zabranjeno ako ih proizvodite organski.

 

Biologische geitenmelk ingrediënten


U Nizozemskoj SKAL BIOCONTROL (www.skal.nl) provjerava sve organske tvrtke i njihove sastojke. Na primjer, provjeravaju se svi naši dobavljači organskih sastojaka, kao i naša proizvodna lokacija, skladištenje i distribucija. I na kraju, ali ne manje važno, provjeravaju se i naši zapisi. Kao rezultat toga, certificirani smo i s ponosom prikazujemo pravokutni zeleni europski logo za organske proizvode na našem pakiranju!

Jeste li znali da možete sami provjeriti na web stranici SKAL BIONTROL je li tvrtka organski certificirana?

Za više informacija o europskom logotipu za organske proizvode posjetite:

https://agriculture.ec.europa.eu/farming/organic-farming/organics-glance_hr

Organsko, i što još?

Idemo korak dalje od samog korištenja organskih sastojaka: svjesno koristimo samo organske usjeve iz Europe: u našim proizvodima nećete naći palmino ulje, kokosovo ulje ili sojino ulje. Uz to, dodajemo omega-3 DHA* napravljen od algi umjesto ribljeg ulja.

*Dodavanje omega-3 DHA dječjoj formuli zahtijeva se zakonom od 2020. godine.